Zdravá školní jídelna je projekt, za jehož vznikem stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu a týmy krajských hygieniků. Usiluje o to, aby byla ve školních jídelnách připravována pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava (www.zdravaskolnijidelna.cz). Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů: Vzdělaný personál (zaměstnanci školních jídelen) Motivující pedagog a vedení školy (učitelé, asistenti, vedoucí pracovníci školy) Informovaný strávník (děti a jejich zákonní zástupci) Podmínkou získání certifikátu Zdravá školní jídelna je splnění těchto 10 kritérií: Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši) Správné a bezchybné vedení spotřebního koše Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči
Vyhledat další zařízení v okolí
Komentáře